Tag Archives: уметност

Спектакуларната игра на светлината – 25 години од паѓањето на Берлинскиот Ѕид

Деновиве очите на целиот свет се вперени кон Берлин … Светол почеток на официјалните свечености по повод 25 годишнината од паѓањето на ѕидот: 8.000 бели балони оцртуваат 15 километри каде порано стоеше ѕидот што го делеше Берлин повеќе децении, од 1961 до 1989 … Continue reading

Posted in Култура | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Фестивал на новиот германски филм

Оваа година по 9-ти пат се одржува Фестивалот на новиот германски филм под покровителство на Амбасадата на Сојузна Република Германија во Р. Македонија. На програмата се наоѓаат 14 филма за сечиј вкус, меѓу кои и одличните „Големиот сон“ (Der ganz … Continue reading

Posted in Забава, Култура, Филм | Tagged , , , , | Leave a comment

Практика во Barcelona Royal Cercle of Arts

Студенти кои се заинтересирани за уметност и култура, а кои имаат основни познавања од шпански, француски или италијански јазик може да го погледнат конкурсот и да го контактираат организаторот за детално да се информираат за сите аспекти на практиката во Barcelona Royal Cercle … Continue reading

Posted in Практика | Tagged , , , | Leave a comment

Париз или Њујорк? (линк) Графичкиот дизајнер Варам Муратјан преку својата изложба насловена „Париз наспроти Њујорк“ (Paris Versus New York) прави споредба помеѓу два од најубавите градови во светот. Во продолжение (линк горе) имате можност да погледнете некои од споредбите помеѓу „градот … Continue reading

Link | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Франкофонска пролет!

Франкофонската пролет 2013 започна со еден прекрасен мултимедијален проект на фотографии, слики, филм, музика, книжевност и танц под наслов “Франкофонија Планетариум” на академскиот сликар Киро Урдин кој дипломирал на Академијата на пластични уметности во Париз и на Академијата за режија во … Continue reading

Posted in Активности, Култура | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Дестинација Шпанија

Преку 50 милиони туристи кои ја посетуваат Шпанија секоја година се воодушевени од културата на оваа прекрасна земја на уметноста, музиката, архитектурата, богатата гастрономија, ноќниот живот и неверојатната природа. Запознајте ги нејзините убавини преку серија видеа во time-lapse техника кои … Continue reading

Posted in Култура | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment