Tag Archives: факти

La bellezza della lingua italiana

Зошто да го учите италијанскиот јазик ? Можеби само сте вљубени во преубавата Италија, или можеби сте заљубени во некој од Италија, можеби сте музичар кој сака да знае што точно adagio, allegro или andante значат, или пак оперски пејач кој сака да го усоврши … Continue reading

Posted in Култура, Лингвистика | Tagged , , | Leave a comment

J’aime le français!

“French is the language that turns dirt into romance” – Stephen King Францускиот е официјален јазик во 32 држави и е втор најизучуван странски јазик во светот веднаш после англискиот јазик. Има повеќе од 100.000.000 изучувачи и 2.000.000 професори по француски … Continue reading

Posted in Култура, Куриозитети, Лексикологија, Лингвистика | Tagged , | Leave a comment

Goodreads

Goodreads е веб страна (http://www.goodreads.com/) која ни овозможува да се дружиме со останатите љубители на книги ширум светот. Мотото на Goodreads e: Запознајте ја вашата следна омилена книга! Goodreads семејството има 13 милиони членови. Секој член  може да пишува критики … Continue reading

Posted in Книги | Tagged , , | Leave a comment

10 НАЈфакти за англискиот јазик

1. Најчесто користена буква е „Е“. 2. Најмалку користена буква е „Q“. 3. Најстар збор е „town“. 4. Најдолг збор кој содржи само една самогласка е „Strength“. 5. Најчесто користен збор при разговарање е „I“. 6.  Најкратка целосна  реченица е … Continue reading

Posted in Куриозитети | Tagged , | Leave a comment