Tag Archives: француска кинематографија

Франкофони од ФОН на Францускиот филмски фестивал!

На 17 јуни 2015 година најдобрите студенти по француски јазик од Факултетот за странски јазици (ФСЈ) и колеги франкофони од ФОН Универзитет присуствуваа на свеченото отворање на Францускиот филмски фестивал 2015 со поздравен говор на Н.Е. Г-ѓа Лоранс Оер, Амбасадор … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура | Tagged , , , , , | Leave a comment

fff.mk | ФЕСТИВАЛ НА ФРАНЦУСКИ ФИЛМ

Програма   http://www.ifs.mk/mk/Home/CultureContent/1324 (Наташа Алексоска)

Posted in Активности, Забава, Култура | Tagged , , , , | Leave a comment

Трилогијата “Три бои: Сино, Бело и Црвено” – ремек делo на светската филмска уметност

Великанот на источноевропската кинематографија – извонредниот режисер Кшиштов Кешловски – се вбројува меѓу најгенијалните  кинематографи на ХХ век. Кешловски одлучил својот талент да го насочи во создавање уметнички играни филмови (art house). Негово најпознато ремек дело е трилогијата филмови Три бои: … Continue reading

Posted in Забава, Култура | Tagged , , , | Leave a comment