Tag Archives: Француски Институт

Франкофони од ФОН на Францускиот филмски фестивал!

На 17 јуни 2015 година најдобрите студенти по француски јазик од Факултетот за странски јазици (ФСЈ) и колеги франкофони од ФОН Универзитет присуствуваа на свеченото отворање на Францускиот филмски фестивал 2015 со поздравен говор на Н.Е. Г-ѓа Лоранс Оер, Амбасадор … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура | Tagged , , , , , | Leave a comment

fff.mk | ФЕСТИВАЛ НА ФРАНЦУСКИ ФИЛМ

Програма   http://www.ifs.mk/mk/Home/CultureContent/1324 (Наташа Алексоска)

Posted in Активности, Забава, Култура | Tagged , , , , | Leave a comment

Високо, високо образование! Саем на студии во Франција!

Под мотото Искачете ги скалите на успехот! и оваа година Espace Campus France ќе организира Саем на студии во Франција на 10 ноември во периодот од 10-18 часот во Домот на АРМ во Скопје. Саемот им овозможува на учениците и на студентите, на … Continue reading

Posted in Активности, Конкурси, Образование, Стипендии и семинари | Tagged , , , , | Leave a comment

Учество на дебатата на француски јазик од областа на меѓународното хуманитарно право

На 9 октомври 2014 година студенти од Факултетот за правни науки и Факултетот за странски јазици кои го изучуваат францускиот јазик на покана на Францускиот Институт во Скопје учествуваа на дебатата на една актуелна меѓународна тема за аболиција на смртната … Continue reading

Posted in Јазик во струката, Активности, Книги, Литература, Награди | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Започнува седмиот француски филмски фестивал!

Со вчерашната проекција на комедијата Quai d`Orsay (6 номинации и 3 награди Цезар) која со многу, многу хумор и интелигентни дијалози прикажа што се случува зад кулисите во Министерството за надворешни работи на Франција кога со него раководи посебен министер во … Continue reading

Posted in Активности, Култура, Филм | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Гостување на предавањето на Г-ѓа Гаел Перјо Валеро

Студентите по француски јазик на бизнис насоката на ФСЈ и на Факултетот за правни и Факултетот за политички науки при ФОН на 14.11.2013 година гостуваа на предавањето на Г-ѓа Гаел Перјо Валеро, истражувач во Институтот за меѓународни и стратегиски односи од Париз, кое се одржа … Continue reading

Posted in Активности, Бизнис, Деловен јазик, Европска Унија | Tagged , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Саем на студии во Франција 2013! Salon des Études en France 2013!

Саем на студии во Франција 2013! Salon des Études en France 2013! Се известуваат сите студенти дека Францускиот Институт од Скопје и мрежата за стипендии Campus France организираат “Саем на студии во Франција 2013” кој ќе се одржи на 8 ноември (петок) од … Continue reading

Posted in Бизнис, Европска Унија, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment