Tag Archives: Шекспир

Shakespeare`s tragedies

(кликнете на илустрацијата за зголемен формат) (Наташа Алексоска)

Posted in Забава, Литература | Tagged , , , , | Leave a comment

Hapax legomenon ???

Hapax legomenon означува лексичка форма којa се појавува само еднаш во пишаните записи на еден јазик, којa еден автор ja употребил само еднаш во целиот свој пишан опус или се јавува еднаш во дадено литаратурно дело. Hapaxes има насекаде – … Continue reading

Posted in Книги, Лексикологија, Лингвистика, Литература | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Фрази од Шекспир

Повеќето веројатно знаат дека фразата “What’s in a name? that which we call a rose/ By any other name would smell as sweet” е дел од фамозната љубовна трагедија „Ромео и Јулија”, но дали сте знаеле дека и фразите “All … Continue reading

Posted in Куриозитети | Tagged , , | Leave a comment

Дали знаете кога за првпат жените добиваат дозвола да се појават како актерки на англиската театарска сцена?

За сите оние кои ќе помислат дека можеби оваа статија е off-topic на нашиов блог би им препорачал да не избрзуваат со донесувањето на таков суд барем сé додека не ја прочитаат истата до крај. Имено, главниот ,,виновник” кој ме … Continue reading

Posted in Култура, Куриозитети | Tagged , , , | Leave a comment