Tag Archives: шпанија

Престој во срцето на Шпанија

Шпанскиот јазик денес е мајчин јазик на околу 350 милиони луѓе низ светот, a повеќе од 100 милиони го зборуваат како втор јазик. Љубовта кон овој јазик и забележителниот напредок при неговото изучување коj го постигнав во изминативе две години … Continue reading

Posted in Забава, Култура, Курсеви, Образование | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment

Проф. д-р Емилио Гаљардо Саборидо од Универзитетот од Севиља (Шпанија) гостин на ФСЈ

На 15 април 2014 година на Факултетот за странски јазици (ФСЈ) проф. д-р Емилио Гаљардо Саборидо од Универзитетот од Севиља (Шпанија) одржа мултимедијално предавање (на англиски јазик) на тема: „Култура на Револуцијата: кубанското културно поле во текот на 1960-тите и 1970-тите … Continue reading

Posted in Активности, Клиничка настава, Култура, Литература | Tagged , , , , | Leave a comment

La generación ni-ni y el síndrome de la lavadora

Интересен говор во кој акцент се става на постоењето на новосоздадената ,,генерација ни-ни” (“la generación ni-ni” ) и синдромот наречен “el síndrome de la lavadora” (синдром на зависност од родителите), феномени популарни меѓу шпанската популација како резултат на економската криза. … Continue reading

Video | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

„Глава на жена“ – маестрално дело на Пикасо во Македонија непознато за јавноста

Оригиналната слика на Пабло Пикасо – „Глава на жена“ – подарена од шпанскиот мајстор-сликар, никогаш не видела дневна светлина. Градот Скопје ја поседува уште од 1963-та година. Пикасо, трогнат од трагичниот земјотрес кој го погоди македонскиот главен град, ни подари … Continue reading

Posted in Култура | Tagged , , , , , | Leave a comment

Дестинација Шпанија

Преку 50 милиони туристи кои ја посетуваат Шпанија секоја година се воодушевени од културата на оваа прекрасна земја на уметноста, музиката, архитектурата, богатата гастрономија, ноќниот живот и неверојатната природа. Запознајте ги нејзините убавини преку серија видеа во time-lapse техника кои … Continue reading

Posted in Култура | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment