Tag Archives: шпански јазик

ОКТОМВРИ: “Диви приказни”

На 29 октомври 2015 година во рамките на наставата се одржа првата филмска проекција во едукативни цели од една јазично-културна иницијатива која со студентите ја нарековме “Заедно гледаме филм на ФОН” со цел да го збогатиме студентското секојдневие, да стекнеме … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Inauguración de la Semana de Cine Español 2015! Свечено отворање на Неделата на шпанскиот филм 2015!

На покана на Амбасадата на Кралство Шпанија во Скопје студенти по шпански јазик од Факултетот за странски јазици (ФОН) на 15.10.2015 година во Кинотека на РМ присуствуваа на проекцијата на филмот “El método” во кој шест кандидати за раководна позиција … Continue reading

Posted in Активности, Култура | Tagged , , | Leave a comment

Коктел во резиденцијата на Н.Е. Рамон Абароа Каранса, Амбасадор на Кралство Шпанија во РМ

На 15 мај 2015 година 10 студенти кои учат шпански јазик од сите студиски години на Факултетот за странски јазици предводени од Виш лектор м-р Наташа Алексоска и м-р Естела Пањеда Бокос беа поканети на коктел во резиденцијата на Н.Е. Г-динот … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура | Tagged , , , , | Leave a comment

Циклус предавања на м-р Естела Пањеда Бокос на ФСЈ

Во текот на летниот семестар во периодот од март до мај 2015 година имавме големо задоволство гостин на ФСЈ да ни биде нативен говорител м-р Естела Пањеда Бокос која, на покана на виш лектор м-р Наташа Алексоска, одржа циклус на експертски предавања во … Continue reading

Posted in Клиничка настава, Култура | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment

Промоција на првото издание на КДЕ “Модели на жена” од Алмудена Грандес

Posted in Книги, Литература | Tagged , | Leave a comment

Г-ѓа Лаура Пуга Молина гостин на ФСЈ по повод празнувањето на Денот на Сервантес!

Денот на Сервантес во Кралство Шпанија се слави од почит кон делото на Дон Мигел де Сервантес Сааведра кој се смета за најголем шпански писател и во негова чест и шпанскиот јазик се нарекува јазикот на Сервантес (la lengua de Cervantes). Необична коинциденција е … Continue reading

Posted in Активности, Клиничка настава, Книги, Култура, Музика | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Día de Cervantes! Día del Libro y la Rosa!

(Група за шпански јазик и цивилизација)

Posted in Активности, Клиничка настава, Книги, Култура, Куриозитети, Литература, Музика | Tagged , , , | Leave a comment

Pelis24.COM

http://pelis24.com/ En esta ocasión le recomiendo un sitio web en donde podrá visualizar pelis on line gratis desde la comodidad de su hogar y con la rapidez que la tecnología nos regala hoy día a día. Esta modalidad de tener el … Continue reading

Posted in Култура, Филм | Tagged , , | Leave a comment

Престој во срцето на Шпанија

Шпанскиот јазик денес е мајчин јазик на околу 350 милиони луѓе низ светот, a повеќе од 100 милиони го зборуваат како втор јазик. Љубовта кон овој јазик и забележителниот напредок при неговото изучување коj го постигнав во изминативе две години … Continue reading

Posted in Забава, Култура, Курсеви, Образование | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment

Г-ѓа Ана де ла Фуенте Кабаљеро донира книги на шпански јазик за универзитетската библиотека

Г-ѓа Ана де ла Фуенте Кабаљеро, Генерален секретар на Амбасадата на Кралство Шпанија во РМ, беше гостин на Факултетот за странски јазици на покана на виш лектор м-р Наташа Алексоска при што донира книги на шпански јазик (енциклопедии, речници, монографии, … Continue reading

Posted in Активности, Клиничка настава, Книги, Култура, Литература | Tagged , , , , , | Leave a comment