Tag Archives: јазик

Зграби ја можноста! ЕВС инфо сесија

Европскиот волонтерски сервис (ЕВС), преку Клучна акција 1 – од програмата Еразмус+ на Европската комисија – им овозможува на младите луѓе на возраст од 18 до 30 год. да вршат волонтерска служба за период од 2 до 12 месеци во некоја од … Continue reading

Posted in Активности, Европска Унија, Култура | Tagged , , , , , | Leave a comment

Женското презиме во Македонија

Грижата за зацврстувањето на женскиот облик на презимето треба да биде рамна на грижата што ја пројавуваме како народ спрема сите артефакти од нашето духовно и културно наследство. Во прилог исклучително интересна статија на Елка Јачева-Улчар од Институтот за македонски јазик … Continue reading

Posted in Култура, Куриозитети, Лингвистика, Uncategorized | Tagged , , , , , | Leave a comment

Горазд може да биде и Гораст, а Георге да биде Џорџе

Честопати се среќаваме со безбројни дилеми и грешки при транскрипцијата на имињата, особено кога станува збор за оние од странско потекло. Во голема мера постојат и примери на погрешна транскрипција на странски државјани во официјални македонски документи како на пример … Continue reading

Posted in Грешки и отстапки, Куриозитети, Лингвистика, Превод, Uncategorized | Tagged , , , , , | Leave a comment

Кога преведувањето на личните имиња е оправдано?

Гледајќи денес цртани филмови заедно со мојата внука, се подзамислив за преводот на личните имиња. Во книгите, стриповите, цртаните филмови, а и во играните фимови, честопати сме биле сведоци како Џорџ (George) преминува во Ѓорѓи во преводот. Секако, постојат уште … Continue reading

Posted in Куриозитети, Пишување, Превод | Tagged , , , , | Leave a comment

Универзалниот јазик на Исак Њутн

Њутн ги постави темелите на модерната наука. Ја открил гравитацијата, законите на движењето, ја поставил основата на класичната механика. Ги измислил телескопот и математичката анализа.  Генерациите после него имаат придобивки од неговите иновации, но никој не го зборува неговиот универзален … Continue reading

Posted in Куриозитети | Tagged , , | Leave a comment

La bellezza della lingua italiana

Зошто да го учите италијанскиот јазик ? Можеби само сте вљубени во преубавата Италија, или можеби сте заљубени во некој од Италија, можеби сте музичар кој сака да знае што точно adagio, allegro или andante значат, или пак оперски пејач кој сака да го усоврши … Continue reading

Posted in Култура, Лингвистика | Tagged , , | Leave a comment

English is a Crazy Language

Англискиот јазик е најраспространетиот јазик во историјата на нашата планета, чијшто вокабулар содржи повеќе од 2 милиони зборови. Половина од книгите во светот се напишани на англиски, а поголемиот дел од меѓународните телефонски разговори се направени на англиски јазик. Повеќе … Continue reading

Posted in Куриозитети | Tagged , , , | Leave a comment

Современо, неправилно акцентирање

Во однос на она што на училиште се учи како стандардно македонско акцентирање има бројни отстапувања во секојдневниот говор (во скопскиот говор ова особено се однесува на акцентските целости). Прашањето е дали истите треба да се сметаат за грешки, или, … Continue reading

Posted in Грешки и отстапки | Tagged , , , | Leave a comment