Blog Archives

INDILA & son orchestre à cordes en live: “Dernière danse”

Dernière Danse (Indila) Oh ma douce souffrance, Pourquoi s’acharner tu recommence Je ne suis qu’un être sans importance Sans lui je suis un peu “paro” Je déambule seule dans le métro Une dernière danse Pour oublier ma peine immense Je … Continue reading

Video | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Grammar’s great divide: The Oxford comma

(Дарко Ѓорѓијовски)

Video | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

La generación ni-ni y el síndrome de la lavadora

Интересен говор во кој акцент се става на постоењето на новосоздадената ,,генерација ни-ни” (“la generación ni-ni” ) и синдромот наречен “el síndrome de la lavadora” (синдром на зависност од родителите), феномени популарни меѓу шпанската популација како резултат на економската криза. … Continue reading

Video | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Le petit Paris

(Дарко Ѓорѓијовски)

Video | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Experience New York and Paris in a unique manner: PILOBOLUS

Уживајте во спектакуларната изведба на најдобриот танцувачки театар Pilobolus кој ќе ве одведе на една необична прошетка низ Њујорк и Париз која несомнено ќе измами насмевка на вашето лице. (Дарко Ѓорѓијовски)

Video | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Детска песничка на италијански „Stendi i panni“

Elisabetta canta canzoni dell’asilo in versione ROCK! Impariamo a cantare con Elisabetta. 😉 Stendi i panni Stendi panni, stendi panni (2volte) Bodom, bodom (2volte) Asciuga il sole li asciuga (2volte) Chi la vuole la bella verdura Chi la vuole la … Continue reading

Video | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Writing Across Borders

Writing Across Borders е документарен филм на Државниот Универзитет Орегон. Студенти од Јапонија, Еквадор, Виетнам, Колумбија, Турција, Кина ги споделуваат своите искуства за тоа како пишувале есеи во своите земји и што се бара да пишуваат во Америка. Целта на … Continue reading

Video | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

Прошетка низ Париз

Малата Бети не води на прошетка низ знаменитостите и вкусовите на Париз. Ќе ги видиме Богородичната црква, Ајфеловата Кула, Лувр, Монмартр. Ќе јадеме багет, macarons и кроасан. Уживајте во патувањето низ Градот на Светлината 🙂 (Стефани Табаковска)  

Video | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

30 различни акценти

Погледнете го анимираното видео на авторот и неговите неверојатни 30 различни акценти  🙂 (Ангела-Александра Ивановиќ)

Video | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Забавна историја на англискиот јазик

Англискиот јазик е познат по огромниот активен зборовен фонд и неговата флуидност. Сепак, зборовниот фонд низ вековите значително се менувал. Денес со вас споделуваме едно навистина интересно видео во кое на кратко е опишана историјата на англискиот јазик, како и … Continue reading

Video | Posted on by | Tagged , | Leave a comment